Het kabinet stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor leningen aan startups die het moeilijk hebben.
De jonge en innovatieve bedrijven kunnen vanaf volgende week tussen de 50.000 euro en 2 miljoen lenen.
Ze betalen daar een rente over van 3 procent.
Jonge en innovatieve bedrijven die door de coronacrisis in moeilijkheden dreigen te komen, kunnen vanaf 29 april een overbruggingskrediet aanvragen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).
Voor de regeling voor zogenoemde start-ups en scale-ups heeft het kabinet in eerste instantie 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ondernemers die er gebruik van willen maken, kunnen terecht bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die belast zijn met de uitvoering.
“Het kabinet maakt in deze uitzonderlijke en barre tijden financiële steun voor álle ondernemers toegankelijker”, zegt Keijzer. De regelingen die voor andere bedrijven gelden, zijn evenwel voor snelgroeiende starters ongeschikt. Maar zij zorgen wel “voor de inkomsten en banen van morgen”, aldus de staatssecretaris.
De leningen die de ROM’s gaan verstrekken lopen uiteen van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro moeten de aandeelhouders of andere investeerders een kwart bijleggen. De rente op de leningen is altijd 3 procent.
Ondernemers die een lening van minder dan een half miljoen aanvragen, zouden binnen vier tot negen werkdagen uitsluitsel moeten krijgen. Voor hogere bedragen is de beslistermijn drie weken.
Lees meer over de coronacrisis:
- In mei kan de wereld te maken krijgen met een reeks faillissementen van luchtvaartbedrijven – deze vliegmaatschappijen zijn al omgevallen
- Lage inkomens lijden het meest onder de coronacrisis – thuiswerken is vaak geen optie
- Deze 20 zoektermen typen werkzoekenden in tijdens de coronacrisis – ‘per april’, ‘plukken’ en ‘zorg zonder diploma’
- Huizenprijs tussen half maart en medio april stabiel, zeggen makelaars: ‘Coronacrisis lijkt niet op de kredietcrisis van 2008’
- Rampkwartaal voor pensioenfondsen door corona – pensioen met vaste toezegging onder druk